Uštedite uz rasvetu

Svi moramo da se suočimo sa činjenicom da je vreme da štedimo energiju. Nije to samo zbog visokih računa za gas i električnu energiju, već to dugujemo životnoj sredini i održivijem načinu života. Ali, koji su to koraci koje možete da preduzmete? Pročitajte ispod šta možete da uradite po pitanju uštede energije.


Uštedite uz LED rasvetu

LED rasveta je najefikasniji način uštede energije kada je u pitanju osvetljenje. Činjenica je da LED sijalica troši od 80% do 90% manje energije od halogenih sijalica ili žarulja. Želite li da saznate više o tome kako možete da uštedite energiju uz LED rasvetu i šta to znači za vas?


Uštedite uz plafonske ventilatore sa svetlom

Da li ste znali da uz plafonske ventilatore sa svetlom možete da uštedite i gas i električnu energiju? Razlog je taj što većina plafonskih ventilatora pored letnjeg ima i zimski režim rada. Kada se lopatice ventilatora okreću u suprotnom pravcu, dobija se efekat zagrevanja, a ne hlađenja. Štaviše, osim što savršeno privlače pažnju, plafonski ventilatori sa svetlom bacaju svetlo i u proseku troše 20 puta manje električne energije od klima uređaja! Želite li da znate kako to tačno funkcioniše?


 

Pametne sijalice

Pametna rasveta je uvek LED rasveta, što je čini energetski efikasnom! Ali, budući da njom može i daljinski da se upravlja, nikada vam nije upaljeno previše svetala. Čak i kada niste kod kuće. Pametna rasveta obično dolazi u više boja. Kada se koristi nijansa tople boje, prostorija odmah deluje toplije. I ne morate odmah da uključujete grejanje čim malo zahladni.

 

Rasveta sa senzorom

Svetlo napolju svakako ne mora uvek da bude upaljeno. Ako se ne koristi, znači da se rasipa. Osvetljenje sa detektorima za pokret osiguraće da svetlo radi samo kada vam je potrebno. Lampa se automatski isključuje nakon nekoliko sekundi, kada više nema detekcije pokreta.

 

Solarna rasveta

Generisanje energije pomoću sunca: ne postoji održivije od ovoga! Naša spoljna solarna rasveta osiguraće da vaša bašta bude osvetljena na energetski efikasan način. Lampa pretvara solarne zrake u energiju koja napaja vaša baštenska svetla čim počne da pada mrak.


O energetskoj oznaci

Pre kupovine električnog aparata, uvek proverite energetsku etiketu. Ovo je zato što ona pokazuje potrošnju energije u kWh za 1.000 sati. Energetska etiketa može biti presudna prilikom kupovine proizvoda. Zapravo, može vam uštedeti puno novca kada se opredelite za proizvod sa zelenijom etiketom.


Unutrašnji prostor svetlih boja

Deluje očigledno, ali možda vam je promaklo. Unutrašnji prostor svetlih boja! Kada koristite svetle boje, potrebno je manje svetlosti, pa je rezultat smanjena potrošnja energije. Evo kako to izgleda. Tamnije boje apsorbuju svetlost, dok je svetle boje reflektuju. Osim toga, unutrašnji prostor svetlih boja deluje prostranije. Dobitna kombinacija u svakom pogledu!

Tople svetle boje stvaraju topao unutrašnji prostor

Suština je u osećaju topline! Da li ste znali da ako izaberete izvor svetla sa malo Kelvina, ono automatski deluje toplije? Mozak vam nametne osećaj da je toplije u sobi zbog svetle boje. Vrlo jednostavan i delovtvoran način da vam se učini da je toplije!

Stakleni ili svetli abažuri

Stakleni ili svetli abažuri mogu takođe da doprinesu da unutrašnjost deluje toplije. Tako što ćete izabrati prljavobelu ili bež nijansu abažura, na primer. Ili ćete staviti izvor svetla sa malo Kelvina u stakleni abažur. Vidljivost pojačava i veoma svetla topla boja koja takođe doprinosi osećaju veće topline!


Savings tips

So besides being environmentally conscious, lighting can also make a significant contribution towards reducing power consumption and therefore energy bills. But what else can you do in order to design your interior as energy efficiently as possible?

 

Read more

Česta pitanja

 

  • Da li je LED rasveta energetski efikasnija od halogene?

Da, LED sijalica u proseku troši 8 puta manje energije od halogene sijalice za proizvodnju iste količine svetlosti. U poređenju sa žaruljom, taj odnos je 10 puta veći!

 

  • Zašto LED rasveta nekada nosi energetsku oznaku E, F ili G?

Kada su u pitanju energetske oznake, mnogo toga se promenilo od novembra 2021. godine. Proizvodi su ranije nosili oznaku A++, oznaku koja više ne postoji. Lampe koje su ranije nosile oznaku A+, sada mogu da se kategorišu oznakom C. Razlog je ažuriranje smernica, pošto se proizvodi koji štede energiju brzo razvijaju, a Evropska unija želi da podrži kompanije da omoguće razvoj proizvoda pod održivim uslovima.

 

  • Koje lampe troše najmanje električne energije?

LED lampe su izvori najveće energetske efikasnosti koja postoji.